VMG (Velocity Made Good) yelkenli tekne süratinin, yelken seyri sırasında rüzgar doğrultusu üzerinde olan izdüşüm hızıdır. Tam olarak Türkçe karşılığı olmadığı için “İzdüşüm Hızı” olarak adlandırma yapabiliriz. 

Yelkenli bir tekne doğal olarak rüzgarı tam olarak karşıdan, yani 0° derece açıdan alarak ilerleyemez. Rüzgara karşı yol alabilmek için rüzgarı en az sancak yada iskele bordadan 45° kırk beş derecelik bir açıdan almak gerekir ki aslında bu açıda aşağı yukarı oynayabiliyor. Bu şekilde rüzgara karşı yol alabiliriz ve bir süratimiz olur. Örnek olarak 10 metrelik bir tekne rüzgara karşı en fazla 6-7 knot arası (7 çok iddialı oldu bu arada 🙂 )  bir sürat ile gidebilir. Özellikle yelken yarışçıları için orsa sürati kadar bu süratin izdüşüm hızı çok daha önemlidir, Neden? Çünkü özellikle orsa-pupa yarışlarında parkur rüzgar doğrultusu üzerine kurulduğu için asıl önemli olan izdüşüm hızıdır. İzdüşüm hızı ne kadar fazla ise hedefe varış süresi o kadar kısa olur. Burada basit bir matematik hesabı devreye girer. Tekne hızının rüzgar açısının Cos değeri ile çarpımı İzdüşüm Hızını verir. Bizlerde yarışırken izdüşüm hızı maksimum seviyede olacak şekilde rüzgar açılarını kullanırız. 

VMG yi son olarak bir örnek üzerinde gösterelim. Rüzgarı 60° derece açıdan alarak yelken yapıyoruz ve hızımız 6 knot. İzdüşüm hızımız 6 X Cos60°(0,5)=3 knot olur. 

NOT: Cos 60° ın sayı karşılığı 0,5 dir. 

VMG (Velocity Made Good)

VMG (Velocity Made Good)

author avatar
alfasail