İstanbul Yelken Kulübü (İYK) Heybeliada 1773 Yelken Yarışında Güneş Sigorta Mary ile IRC2 sınıfında 3. Olduk ?. Bu sonuç ile İYK Yat Trofesi 2019 yılını IRC2 sınıfında 3. Olarak tamamladık?. Aynı yarışta I-AM & Forbo Falcon ile IRC3 sınıfında 6. Olduk. 

Tüm sene boyunca büyük bir keyif ile yarıştığımız trole şampiyonu Helly Hansen Cheese ve 2. olan CPM Palamut yelken takımlarını canı gönülden tebrik ederiz ? 

Genel olarak son derece iyi yarıştığımız bir yıl oldu. Her zaman olduğu gibi elimizden gelenin en iyisini yaptık. Toplam 6 yarış üzerinden yapılan İYK Yat Trofesin de bir yarış rüzgarın yeterli olmamasından dolayı yapılamadı. Geriye kalan 5 yarışta 2 birincilik, 2 üçüncülük ve bir dördüncülük alarak çok iyi bir performans sergiledik. Şampiyon olabilmek için çok daha hızlı olmamız gerekiyor. Çalışmaya devam… ?

İYK Heybeliada 1773 Yelken Yarışı ortalama 4-5 knot batılı rüzgar ile başladı. Heybeliada dan başladığımız yarışda ilk hedefimiz Kınalıadayı sancakta bırakmaktı. Son derece temiz ve hızlı bir şekilde yarışa başladık. Amacımız düşük rüzgar şiddetinde en az tramola ile Kınalıada ya varmaktı. Rüzgar 260-270 dereceden esiyor hızımız havaya ve rakiplere göre gayet iyi idi. Zaman zaman rüzgar bizi hedeften açıp rakipleri yaklaştırsa da hava oturduğu zaman ciddi bir sürat üstünlüğümüz vardı. Yelkenler ve tekne her zamanki gibi çok iyi cevap veriyordu ☺️. Rakiplerimizin çoğu bizden önce tramola atarak Kınalıadaya yaklaşmaya çalıştılar ancak biz pruvamızda beliren, kuzeyden gelen havanın bize ulaşmasını bekledik ve buna en yakın tekne bizdik. Eğer havayı ilk alan olursak Kınalıada ya atacağımız tramola sonrası açıda tutar ise balon yelkenimizi bile açıp hızlı bir şekilde Kınalıadaya varacaktık. Her şey beklediğimiz gibi oldu ve bu sayede rakiplerimize karşı çok büyük bir üstünlük yakaladık. Adanın arkasından temiz ve olabilecek en süratli şekilde çıkıp sonraki hedefimiz olan Digavsing sığlık çakarına doğru hızlı bir şekilde yol almaya devam ettik. Digavsing sığlık çakarını sancak tarafımızda bırakıp Kalamış koyu içerisinde Moda tarafında kalan bitiş şamandırasını iskelemiz de bırakıp hızlı bir şekilde başladığımız yer olan Heybeliada rotasına girdiğimiz de en yakın rakibimiz ile aramızda yaklaşık 4,5 dakikalık bir fark açtık. Toplam yarış için hayli hayli yetecek bir zamandı. Heybeliada başlangıç şamandırasını iskele tarafımız da bırakıp final turuna başlamak için adaya yaklaşırken 2017 yılında Bener Yelken Falcon ile yaşadığımız havanın karbon kopyası bizleri bekliyordu. Rüzgar Heybeliada önlerinde bitmişti ve arkadan poyraz ile gelen tekneler ile Heybeliada önlerin de aynı çizgiye geldik ve yarış adeta yeniden başladı. Hatta geri bile düştük ? Benzer senaryoda 2017 yılında Bener Yelken Falcon ile IRC3 sınıfında yarışı bitiren tek tekne olarak aynı zamanda İYK 2017 IRC3 Trofesini de kazanmıştık. Ancak bu sene rüzgar o kadar naz yapmadı ve havasız ortamdan tüm tekneler yavaş yavaş çıktı. Bu arada rakiplerimiz arasında açık ara önde geldiğimiz Heybeliada önlerinde bir ara geri düşmemize rağmen şamandırayı ilk biz döndük ve aynı şekilde Kınalıadayı sancak tarafımızda bırakmak için teknemizi elimizden geldiği kadar hızlandırmaya çalıştık. Biraz fark yaptık ama yarışın toplam süresi için bu fark yetersiz di. Kınalıada sonrası Digavsing sığlık çakarını sancak tarafımızda bırakıp bitiş çizgisini ilk geçen tekne olduğumuz zaman birinci olabilmek için yeterli farkı maalesef yeniden açamadık ve yarışı 1. bitirerek 3. Olduk ?. Yelken yarışları böyle… ? tüm bu ihtimalleri bilerek ve kabul ederek yarışıyoruz, dolayısı her ne kadar iyi yarışsanız da günün sonunda her şey istediğiniz gibi olamayabiliyor ? Her şeye rağmen deniz ve yelken bizim vazgeçilmez bir tutkumuz ve çok seviyoruz?⛵️