Navigasyon nedir?
En güvenli, en kısa yol için yapılan çizim işlemidir.
2 Kerteriz noktası ile mevkii tayini nasıl yapılır?
Denizde mevkii tayini, yön bulma ve kerteriz almak çok önemlidir. Mevki tayini navigasyonun sağlamasıdır. Bizler mevki tayini sayesinde deniz üzerinde nerde olduğumuzu veya varsa rotamız üzerinde nerde olduğumuzu ve eğer saptıysak ne kadar saptığımızı tayin edebiliriz. Bunu için kullandığımız birçok yöntem vardır. Bunlardan en kolayı gps üzerinden tayindir. Bir başkası ise deniz haritaları üzerinden çeşitli araçlarla yapılan mevki tayinidir. Biz harita üzerinde yapılan mevki tayinlerinden ikisini göreceğiz.
Kerteriz Nedir?
Ölçümünü aldığımız cisim ile manyetik kuzey arasındaki açıdır. Kerteriz alırken en önemli olan unsur neye kerteriz aldığımızı ve kerteriz aldığımız cismin haritada işaretli olduğuna dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde alınan kerteriz bir anlam ifade etmez, dolayısı ile mevkii tayini bu şekilde yapılamaz.
İki farklı maddeden alınan kerterizle mevki tayini
Bu yöntem aynı anda görülebilen iki kerteriz nesnesi olduğu zaman uygulanabilir. Kerteriz pusulası ile aldığımız kerteriz açıları pusula gülü yardımıyla haritaya çizilir ve bu iki kerteriz çizgisinin kesiştiği yer bizim harita üzerindeki kesin mevkiimizdir. Burada dikkat edilmesi gereken kerteriz aldığımız cisimlerin bizden uzaklığıdır. Eğer kerteriz aldığımız cisimler bize yakınsa yapılacak birkaç derecelik hata çok önemli değildir fakat bu cisimler bizden uzak ise açılar çok büyük bir dikkatle ölçülmelidir. Yapılacak 1˚lik hata 60 millik bir mesafede rotamızdan 1 mil açıklık verir. Bu arda iki kerteriz noktası arasında en 30 derece olmalıdır.
Bir kerteriz ve derinlik tayini ile: Alınan tek kerteriz bize üzerinde bulunduğumuz hattı verir. Bu hattın neresinde olduğumuzu haritadaki derinliklerden yararlanarak bulabiliriz. Bu yöntem derinliğin değişmediği geniş alanlarda bize ancak fikir verebilir .